The Mother Board
Troubleshooting notes
Goto page Previous  1, 2, 3  Next
 
Post new topic   Reply to topic    The Mother Board Forum Index -> Tech Support
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ghen
Black Belt 5th Degree
Black Belt 5th Degree


Joined: 26 May 2004
Posts: 5806
Location: Delaware

PostPosted: Mon Jan 03, 2005 3:59 pm    Post subject: Reply with quote

Newish motherboards all turn off automatically if they don't get information from CPUFAN (most of the time CPUFAN1) make sure you always plug your heatsink into this power slot on the motherboard instead of SYSFAN or AUXFAN or any other power connection. Sometimes CPUFAN isn't the closest one to the socket.
Symptoms of this are basically the computer turns on for 1-3 seconds and either beeps extremely fast or (most often) just turns back off.

Thats my favorite (and only) tip since It sticks in my mind after build 2 was up but not staying on lachen
_________________
Back to top
View user's profile Send private message AIM Address Yahoo Messenger
colinJohn
Black Belt 3rd Degree
Black Belt 3rd Degree


Joined: 24 Jul 2004
Posts: 3430
Location: UK

PostPosted: Tue Jan 04, 2005 2:53 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
Newish motherboards all turn off automatically if they don't get information from CPUFAN (most of the time CPUFAN1) make sure you always plug your heatsink into this power slot on the motherboard instead of SYSFAN or AUXFAN or any other power connection. Sometimes CPUFAN isn't the closest one to the socket.
Symptoms of this are basically the computer turns on for 1-3 seconds and either beeps extremely fast or (most often) just turns back off.


got it - thanks.
_________________
"that's some catch that Catch 22"
"It's the best that there is"

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Sabrewings
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master


Joined: 15 Jan 2004
Posts: 18948
Location: Barksdale AFB, LA

PostPosted: Tue Jan 04, 2005 7:23 am    Post subject: Reply with quote

I would sticky this, but we have something very similar already.

http://www.motherboards.org/forums/viewtopic.php?t=39873
_________________

RIAA vs The People
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website AIM Address
colinJohn
Black Belt 3rd Degree
Black Belt 3rd Degree


Joined: 24 Jul 2004
Posts: 3430
Location: UK

PostPosted: Tue Jan 04, 2005 8:04 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
I would sticky this, but we have something very similar already.


yes I know - I gave Peanya a name check as I've used most of what he did for new builds and also included the follow up to his post. It was also his great post that got me started on this. I've had some time on my hands lately and thought it would be useful just to bring everybodies efforts here up to date, in one place and to include support for problems with existing systems.

So I've added a non new build section, Power Supply section and general troubleshooting tips; mostly from these boards but also from other places and my own experience.

In the end I'm hoping to make a comprehensive and readable guide to get people passed the first steps of troubleshooting before posting. I'm also happy to keep it up to date and expand it as necessary. I'm already conscious that it's predominantly hardware related and sections on common software problem and maybe a virus/spyware starter would be useful.
_________________
"that's some catch that Catch 22"
"It's the best that there is"

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
colinJohn
Black Belt 3rd Degree
Black Belt 3rd Degree


Joined: 24 Jul 2004
Posts: 3430
Location: UK

PostPosted: Fri Jan 07, 2005 9:30 am    Post subject: Reply with quote

As sabre's now kindly 'stuck' this - I've edited the original (first) post with the actual guide and will try continue to keep it up to date. Please let me know of any additions or corrections. Ta.
_________________
"that's some catch that Catch 22"
"It's the best that there is"

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
colinJohn
Black Belt 3rd Degree
Black Belt 3rd Degree


Joined: 24 Jul 2004
Posts: 3430
Location: UK

PostPosted: Tue May 10, 2005 1:06 am    Post subject: Reply with quote

I've added a bit on spyware - if anybody could critique it, I'd be grateful
_________________
"that's some catch that Catch 22"
"It's the best that there is"

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
n3kr0
Pilgrim
Pilgrim


Joined: 11 May 2005
Posts: 1

PostPosted: Wed May 11, 2005 3:26 pm    Post subject: Reply with quote

Hie there, i've read the post, just want to post my problem don't have
time to test now:

I have a new motherboard AsRock VIAPT880 P4, the the PC won't turn
on, it's like there's no power from the cable, but the cable is connected
properly, here's the thing, i tried to unplug the ATX 2.03 connector
and connect it again, i did not unplug the cable from the PC and when
the connector touched receiver, like half of the way not the click the we
expect to hear to be properly connected, the PC turned on and the CPU
FAN star to work normaly, but I got scared because the ATX connector
was not properly connected so i not brutally but quickly finished the "way"
and connected to hear the click then... the PC just shuts down.
Tried to turned it on using the button and nothing.
What the hell... my Power Supply is a 230w (max 300, at least is what is
written there) my old motherboard was micro-atx.
Could this be the problem?
Back to top
View user's profile Send private message
colinJohn
Black Belt 3rd Degree
Black Belt 3rd Degree


Joined: 24 Jul 2004
Posts: 3430
Location: UK

PostPosted: Wed May 11, 2005 11:18 pm    Post subject: Reply with quote

hi, welcome to motherboards

this post should really be in the tech help section; not many people will see it here - maybe a mod will shift it for you if he sees it..........

It seems you could have a poor connection into the motherboard power socket. If you look at the male PSU connector, from the top, you'll see the individual brass pins inside each of the small plastic sockets. Make sure that none of them are pushed out - they should all be pushed right in.

With all the power leads disconnected push the connector into the board 5 or 6 times to clean the connectors. Then push it on totally.

Clear the CMOS and see if it retarts.

That PSU may well be underpowered but you'd need to tell us what the specifications of it are - usually printed on the case - and the rest of your PC set-up before we could be sure
_________________
"that's some catch that Catch 22"
"It's the best that there is"

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
colinJohn
Black Belt 3rd Degree
Black Belt 3rd Degree


Joined: 24 Jul 2004
Posts: 3430
Location: UK

PostPosted: Tue Jul 05, 2005 9:53 am    Post subject: Reply with quote

that's a nasty - I do mention it under power supply at the end but probably worth moving it up as I guess ia PSU could be shipped in the the wrong position.

I've never tried (I'm UK) - what happens if a 120V supply is fed into a 240V switched PSU? Any damage or just nothing? any LEDs, any fans?
_________________
"that's some catch that Catch 22"
"It's the best that there is"

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Southwind25
Black Belt 5th Degree
Black Belt 5th Degree


Joined: 01 Oct 2002
Posts: 7339
Location: Kansas

PostPosted: Tue Jul 05, 2005 10:09 am    Post subject: Reply with quote

colinJohn wrote:
that's a nasty - I do mention it under power supply at the end but probably worth moving it up as I guess ia PSU could be shipped in the the wrong position.

I've never tried (I'm UK) - what happens if a 120V supply is fed into a 240V switched PSU? Any damage or just nothing? any LEDs, any fans?

I've seen several that were set to 240V and caused no damage over the years. Pretty easy fix when someone brings on in and that repairs it lol
_________________
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    The Mother Board Forum Index -> Tech Support All times are GMT - 8 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3  Next
Page 2 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group