The Mother Board
Bad ethernet?

 
Post new topic   Reply to topic    The Mother Board Forum Index -> Networking
View previous topic :: View next topic  
Author Message
OneSpirit
Black Belt
Black Belt


Joined: 25 Feb 2002
Posts: 750
Location: The Great State of Ohio

PostPosted: Fri Apr 20, 2012 5:26 pm    Post subject: Bad ethernet? Reply with quote

My emachine isn't connecting to the net. I do have internet access on my other computer so it not on the provider's end. At first when I could get connected the green light on the ethernet slot didn't come on, this was the first indication there may be a hardware issue, later the amber light no longer was lit, now both lights are out. Bad ethernet? Would I have to use an alternate means of getting access? I while back I got this device for my wii which couldn't work, also I couldn't get it to work with XP. I got software with it and loaded it, but still no internet connection. Would I need something like that device to gain internet access again?
_________________
Main Rig_Intel i7 4770k@3.50
GIGABYTE GA-H81M-HD3
8Gb DDR3 1333
Gigabyte GTX 660 GPU
WD100000 SATA 7200RPM
RAIDmax RX-630SS P/S
Win7 Ultimate x64
Rig2_AMD FX8120
GIGABYTE GA-M68MT-S2
4Gb DDR3 1600
GIGABYTE GTX 280
WD SATA 7200RPM
Cooler Master RS-500
WinXP x86
Back to top
View user's profile Send private message
Mark H
Black Belt 1st Degree
Black Belt 1st Degree


Joined: 29 Dec 2000
Posts: 1779
Location: Reading the forums, where else?

PostPosted: Fri Apr 20, 2012 6:09 pm    Post subject: Reply with quote

Have you checked in Device Manager for issues with the network card (Red X or exclamation mark)?

Tried a different cable?
_________________
I have a photographic memory, only problem is, I ran out of film.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Hardware Junkie
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master


Joined: 25 Jan 2001
Posts: 19397
Location: 00000h - 0000Fh

PostPosted: Fri Apr 20, 2012 6:41 pm    Post subject: Reply with quote

Possible Issues:
-network Card/network port could be dead
-Bad cable
-bad port on the router/switch/modem
-Disabled network card (if onboard, check BIOS).

Even if you have a driver issue or a software issue, the lights should come on. They stay on with ATX systems even if the system is powered off.

The device you spoke about should get you online. You just need to install drivers for it and it should work. Or get a similar device. I recommend anything by StarTech.
If you have any free PCI slots, you could always just get a regular network card.
_________________
"Imagination is the only weapon in the war against reality." -Jules de Gautier

Back to top
View user's profile Send private message
OneSpirit
Black Belt
Black Belt


Joined: 25 Feb 2002
Posts: 750
Location: The Great State of Ohio

PostPosted: Sat Apr 21, 2012 10:45 am    Post subject: Most likely dead Reply with quote

Oh I'm terribly sorry ... I should have stated that the device manager shows no problem with the ethernet/network adapter ... it state the device is working properly.

I tried a different cable still no lights ... tried a different port on the router ... nothing. I don't have a network card this is on board. I don't have any spare pci slots so I have to get something like what I showed you. The one I have even with the software it came with will not work with XP for some reason. I'll try again and see if I can get it to work, but I may have to try something similar.

Since there are no lights I would guess the port is dead.
_________________
Main Rig_Intel i7 4770k@3.50
GIGABYTE GA-H81M-HD3
8Gb DDR3 1333
Gigabyte GTX 660 GPU
WD100000 SATA 7200RPM
RAIDmax RX-630SS P/S
Win7 Ultimate x64
Rig2_AMD FX8120
GIGABYTE GA-M68MT-S2
4Gb DDR3 1600
GIGABYTE GTX 280
WD SATA 7200RPM
Cooler Master RS-500
WinXP x86
Back to top
View user's profile Send private message
OneSpirit
Black Belt
Black Belt


Joined: 25 Feb 2002
Posts: 750
Location: The Great State of Ohio

PostPosted: Sat Apr 21, 2012 3:05 pm    Post subject: Most Strange Reply with quote

Well sir I installed the driver for the adapter that I gave a link to in the earlier post. I disabled the on board lan. The device manager states the adapter is working properly, but like with the onboard lan ... no lights! eek No internet connection. eye roll I just don't get it ... do any on you? crying
_________________
Main Rig_Intel i7 4770k@3.50
GIGABYTE GA-H81M-HD3
8Gb DDR3 1333
Gigabyte GTX 660 GPU
WD100000 SATA 7200RPM
RAIDmax RX-630SS P/S
Win7 Ultimate x64
Rig2_AMD FX8120
GIGABYTE GA-M68MT-S2
4Gb DDR3 1600
GIGABYTE GTX 280
WD SATA 7200RPM
Cooler Master RS-500
WinXP x86
Back to top
View user's profile Send private message
OneSpirit
Black Belt
Black Belt


Joined: 25 Feb 2002
Posts: 750
Location: The Great State of Ohio

PostPosted: Sat Apr 21, 2012 3:14 pm    Post subject: It works now Reply with quote

Dummy me ... I had the cable disconnected on the router ... now the adapter works lachen Back online! lachen

Mark this one as problem solved!
_________________
Main Rig_Intel i7 4770k@3.50
GIGABYTE GA-H81M-HD3
8Gb DDR3 1333
Gigabyte GTX 660 GPU
WD100000 SATA 7200RPM
RAIDmax RX-630SS P/S
Win7 Ultimate x64
Rig2_AMD FX8120
GIGABYTE GA-M68MT-S2
4Gb DDR3 1600
GIGABYTE GTX 280
WD SATA 7200RPM
Cooler Master RS-500
WinXP x86
Back to top
View user's profile Send private message
fussnfeathers
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master


Joined: 04 Dec 2008
Posts: 3124
Location: Right behind you

PostPosted: Sun Apr 22, 2012 1:59 pm    Post subject: Reply with quote

Heh.reminds me of the time I drove 2 hours with parts to hopefully fix a dead PC, only to find the owner had unplugged it to vacuum and forgot to plug the computer back in......
_________________
Faster than the speed of snot

and for the million hours that we were....well I'll smile and remember them all, then I'll turn and go....
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
OneSpirit
Black Belt
Black Belt


Joined: 25 Feb 2002
Posts: 750
Location: The Great State of Ohio

PostPosted: Sun Apr 22, 2012 3:37 pm    Post subject: Reply with quote

OUCH! lol oops
_________________
Main Rig_Intel i7 4770k@3.50
GIGABYTE GA-H81M-HD3
8Gb DDR3 1333
Gigabyte GTX 660 GPU
WD100000 SATA 7200RPM
RAIDmax RX-630SS P/S
Win7 Ultimate x64
Rig2_AMD FX8120
GIGABYTE GA-M68MT-S2
4Gb DDR3 1600
GIGABYTE GTX 280
WD SATA 7200RPM
Cooler Master RS-500
WinXP x86
Back to top
View user's profile Send private message
evasive
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master


Joined: 06 May 2001
Posts: 36700
Location: Netherlands, Breda

PostPosted: Sun Apr 22, 2012 10:36 pm    Post subject: Reply with quote

how about the cleaning lady turning the dials for brightness/contrast to zero. AND asking the client on the phone to check AND having them refuse so driving there, walking in, checking the dials, finding it is the issue, not saying a word, make them sign the invoice and leave? owned
_________________
We hate rut, but we fear change.



System error, strike any user to continue...
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger MSN Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    The Mother Board Forum Index -> Networking All times are GMT - 8 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group