Ubuntu issue....

Discussions, problem solving, and tips and trick for operating systems go here. Windows, Mac, and Linux are ok. If you want to fight or put down an OS go to The Hundred Year War Forum. It will not be tolerated here. Make sure to post what OS is being discussed in the title of your post.

Moderator: The Mod Squad

Ubuntu issue....

Postby Mr T » Thu Jan 12, 2012 2:30 am

On my main desktop PC (AMD 1050T, ASUS M5A99X-Evo, 16Gbs of RAM, 850w PSU, 2GB NVidia 430 GPU), Ubuntu randomly fails to load and freezes at 'Checking Battery State'.. There are various workarounds, like hitting CTRL+ALT+F1, then entering the command prompt and restarting X or the lightDM module, but so far this persists. I have uninstalled and reinstalled the nVidia driver (the 'apparent culprit') with no joy.. I have googled and been on the Ubuntu forums, no fix... I have tried ATI and it still persists, so it leads me to believe it is a light DM issue...

I bang my head on the desk with frustration....

I think about changing Distro's (SUSE/Mandrive etc...)...

Has anyone experienced it on an Intel or VIA GPU?

Has anyone come across this issue and it has been completely fixed (yes I know there are variables involved)?

Once I am in, it seems pretty stable, it is just getting there.......
I have been programming on computers since the ZX81.
I am an apprentice trained Electronics Engineer with qualifications to back it up.
I have been repairing computers since 1996.
Yet to some people I still know nothing...
Mr T
Enlightened Master
Enlightened Master
 
Posts: 16801
Joined: Fri Jun 14, 2002 1:03 am
Location: England

Postby evasive » Thu Jan 12, 2012 6:34 am

Ctrl-Alt-F1


sudo apt-get install nvidia-current
sudo nvidia-xconfig

startx
see what module it is missing then reinstall that one. most likely this will get it fixed.

sudo apt-get install --reinstall nvidia-173


the general feeling on this one is indeed it is a graphics driver problem and it appears the nvidia ones are not configured for the newer kernels so need to be reinstalled.
We hate rut, but we fear change.
********************************
System error, strike any user to continue...
evasive
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master
 
Posts: 36900
Joined: Sun May 06, 2001 12:01 am
Location: Netherlands

Postby Mr T » Thu Jan 12, 2012 9:03 am

Yep, done that, (first) and still does it... ATI too... :x :x :x :x
I have been programming on computers since the ZX81.
I am an apprentice trained Electronics Engineer with qualifications to back it up.
I have been repairing computers since 1996.
Yet to some people I still know nothing...
Mr T
Enlightened Master
Enlightened Master
 
Posts: 16801
Joined: Fri Jun 14, 2002 1:03 am
Location: England


Return to Operating Systems

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests