The Mother Board

Motherboards.org forums. Free tech support, motherboard ID, and more.
It is currently Fri Dec 06, 2019 8:53 pm




Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
 Post subject: RAM Added to MB
PostPosted: Mon Oct 15, 2018 10:37 am 
Offline
Brown Belt
Brown Belt

Joined: Fri Jan 24, 2003 11:59 am
Posts: 319
I have a DQ35JO motherboard. i just updated the RAM from 2 sticks (4gb total) to 4 sticks (4gb total). All 4 slots are now occupied
I ran Speccy to see if the system recognizes the additional memory and it is showing
Physical Memory
Memory Usage 33 %
Total Physical 3.24 GB
Available Physical 2.15 GB
Total Virtual 5.08 GB
Available Virtual 4.16 GB

Does this seem correct?
I was expecting to see total physical = 8gb
Should I have changed a dip switch or something?

_________________
Antec 900 - 650W ATX
Intel DQ35JOE
Intel Core 2 DUO Q6600 Quad Core 4gb
Kingston 8GB (4x2GB) PC2-6400 DDR2-800MHz Intel PC Desktop Memory DIMM SDRAM 240pin
Primary: SATA Kingston A400 SSD 240GB SATA 3 2.5” Solid State Drive SA400S37 (240gb)
Secondary: SATA 3gb/s - Hitachi HDP725050GLA360(500 gb)
External: USB: SATA 3gb/s - WDC-WD7500AACS-00ZJB0 (750 gb)
NVIDIA GeForce GTX 750 - PCIe v1.1 x16 (2.5 Gb/s) @ x16 (2.5 Gb/s)
MS Windows 10-64bit
BIOS: JOQ3510J.86A.1143.2010.1209.0048 - 12/09/2010


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: RAM Added to MB
PostPosted: Mon Oct 15, 2018 11:03 am 
Offline
Black Belt 2nd Degree
Black Belt 2nd Degree

Joined: Mon Aug 09, 2004 7:33 pm
Posts: 2760
Location: Milwaukee - Wisconsin
https://social.technet.microsoft.com/Fo ... proinstall

Take a look at the options detailed there and see if something sticks out to you.

Thanks,
-R

_________________
Lian Li Lancool First Knight Series PC-K59W
Intel Core i7-960 Bloomfield 3.2GHz
EVGA X58 FTW3 132-GT-E768-TR
EVGA GeForce GTX 1070 FTW GAMING ACX 3.0
G.SKILL Ripjaws Series 12GB (3 x 4GB)
Crucial M4 128gb SATAIII SSD x2
Crucial M4 256gb SATAIII SSD
OCZ Saber 1000 960GB Enterprise SSD
Corsair Professional Series HX850 PSU
Dell UltraSharp U2713HM 27" w/drop ceiling mount
Logitech G930 7.1 Headset
DBPOWER RGB LED Keyboard
Logitech G402 Hyperion Fury


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: RAM Added to MB
PostPosted: Mon Oct 15, 2018 1:27 pm 
Offline
Brown Belt
Brown Belt

Joined: Fri Jan 24, 2003 11:59 am
Posts: 319
That did not help........
BTW........I am on XP operating system
I went from 4gb to 8gb

_________________
Antec 900 - 650W ATX
Intel DQ35JOE
Intel Core 2 DUO Q6600 Quad Core 4gb
Kingston 8GB (4x2GB) PC2-6400 DDR2-800MHz Intel PC Desktop Memory DIMM SDRAM 240pin
Primary: SATA Kingston A400 SSD 240GB SATA 3 2.5” Solid State Drive SA400S37 (240gb)
Secondary: SATA 3gb/s - Hitachi HDP725050GLA360(500 gb)
External: USB: SATA 3gb/s - WDC-WD7500AACS-00ZJB0 (750 gb)
NVIDIA GeForce GTX 750 - PCIe v1.1 x16 (2.5 Gb/s) @ x16 (2.5 Gb/s)
MS Windows 10-64bit
BIOS: JOQ3510J.86A.1143.2010.1209.0048 - 12/09/2010


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: RAM Added to MB
PostPosted: Tue Oct 16, 2018 8:11 am 
Offline
Black Belt 2nd Degree
Black Belt 2nd Degree

Joined: Mon Aug 09, 2004 7:33 pm
Posts: 2760
Location: Milwaukee - Wisconsin
XP is limited due to it being only 32bit - you'll need a 64bit OS in order to utilize more than 3.25gb of memory. :(

There's workarounds - but, it involves using other software to allow it. I've never done it, and don't know anyone who has so your experience may or may not be exactly good. Some options are things like RamDisk to use the extra memory for storage/pagefile usage. Other methods are not legal due to breaking the licensing/editing the kernel.

-R

_________________
Lian Li Lancool First Knight Series PC-K59W
Intel Core i7-960 Bloomfield 3.2GHz
EVGA X58 FTW3 132-GT-E768-TR
EVGA GeForce GTX 1070 FTW GAMING ACX 3.0
G.SKILL Ripjaws Series 12GB (3 x 4GB)
Crucial M4 128gb SATAIII SSD x2
Crucial M4 256gb SATAIII SSD
OCZ Saber 1000 960GB Enterprise SSD
Corsair Professional Series HX850 PSU
Dell UltraSharp U2713HM 27" w/drop ceiling mount
Logitech G930 7.1 Headset
DBPOWER RGB LED Keyboard
Logitech G402 Hyperion Fury


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: RAM Added to MB
PostPosted: Sun Feb 10, 2019 5:11 am 
Offline
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master

Joined: Sun May 06, 2001 12:01 am
Posts: 37572
Location: Netherlands
When upgrading to windows 7 (or even windows 10 as it will run on that board) make sure you get the 64bit variety.

_________________
We hate rut, but we fear change.
********************************
System error, strike any user to continue...


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group