Won't post, beep or video! Need help!

Get your PC tech problems solved here. Quick response time.

Moderator: The Mod Squad

Post Reply
jesse123
Pilgrim
Pilgrim
Posts: 3
Joined: Sat Dec 05, 2015 3:40 am

Won't post, beep or video! Need help!

Post by jesse123 »

Hello everyone. I was a member on here before, but couldn't login under my old name.

I bought a Dual Xeon E5-2687 with 16 x 2gb sticks of ram. It is mounted in an istarusa 4u server case. The mother board is an X9-DRi-F by Super Micro. I tried installing nvidia drivers for a card I was going to use, and the system froze up. I turned the power off because ctrl-alt-del wouldn't work and it was totally frozen. when i started it back up, it did NOTHING. I removed the cmos battery and then tried shorting out the cmos clear like the manual said, but it did nothing. I removed everything extra and it doesn't even beep on startup no post no video nothing! I am not sure what else to try.

Can anyone help me fix this so i can continue using my server? Thank you so much in advance!!!
User avatar
Karlsweldt
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master
Posts: 20868
Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Location: 07438

Re: Won't post, beep or video! Need help!

Post by Karlsweldt »

Welcome back. Best if you PM either evasive or Toby B about the login problem.
May be some fault in how the BIOS was set, and now the only way to clear errors is to pull the PSU power plug, attempt a few starts to drain any reserves. Then remove the BIOS battery, and set the CLR CMOS jumper for about 15 seconds.
Possible the motherboard may have bad capacitors.. look over all to note if any have domed tops, lean excessively or show leakage signs. More info at www.badcaps.net/
If the PSU comes on but no life signs, remove and replace the memory modules and video card plus other device cards. Check that the CPU coolers are plugged to their headers. May be some 4-pin power sockets on the board, they must be connected to the PSU. If the video card has a power socket on its inner edge, that too needs to be connected to the PSU.
Do a voltage check on the main power plug, using a black wire as common. All voltages should be within +/- 2% nominal. The -12 volt source can be off by 2 volts and still be good.
[email protected] to solve mankind's maladies.. in our lifetimes!
jesse123
Pilgrim
Pilgrim
Posts: 3
Joined: Sat Dec 05, 2015 3:40 am

Re: Won't post, beep or video! Need help!

Post by jesse123 »

Is there a reason why it wouldn't power on after updating the drivers for Nvidia card? It worked fine before that which leads me to believe the motherboard itself is fine. It powers up and the motherboard gets power. I also see lights come on the mobo, so it is working IMO. The cpu coolers start whirring and the case fans, it just doesn't go further. I tried clearing the cmos, but that didn't work.
jesse123
Pilgrim
Pilgrim
Posts: 3
Joined: Sat Dec 05, 2015 3:40 am

Re: Won't post, beep or video! Need help!

Post by jesse123 »

what i don't get is why nvidia drivers triggered this? I saw LOTS of posts about their drivers screwing up pcs. the nvidia guy claims my computer just happened to go bad at the same time..... i doubt it.

is there any way to update the bios without it posting?
User avatar
Karlsweldt
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master
Posts: 20868
Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Location: 07438

Re: Won't post, beep or video! Need help!

Post by Karlsweldt »

The keyboard LEDs are a basic diagnostics tool. They flash once or twice on powering up, then about 5 seconds later, another flash. That is the POST process going through all the critical steps. If no second flash, then a critical error has stopped the POST process and halts the start up sequence.
In instances like this, good to have a POST diagnostics card. They display a two-character code for each of the POST steps.. and if a set 'hangs' that is where to start sleuthing. Some are less than $30.00 USD, pro models can go beyond $200.00.
If using a router or cable hub, watch the 'busy' lights. If flashing, data is active. If not, then the system is likely frozen.
Do check that all device cards, memory and power connections are proper.
Was that driver specifically for the video card model, and gotten from an authentic site, free of possible malware?
Have you tried the "F8" key taps on starting, to get the alternate start process?
Can you get into the BIOS pages at least?
Voltage check good at the ATX power plug?
One lead, the PG or 'power good' signal (gray wire), should be at +5 volts after the PSU load has stabilized. This keys the system timers and oscillators into action. If less than maybe +4.8 volts, that could cause a no-start condition. Check only with a digital meter, so as not to load the circuit. Could be a problem with a faulty motherboard or component or the PSU.
There was a problem with early non-lead solders having tin in the formula. The tin could grow tiny "whiskers" that caused short circuits on close bare contact points. Hope not the case here.
[email protected] to solve mankind's maladies.. in our lifetimes!
User avatar
rascard2007
Black Belt
Black Belt
Posts: 725
Joined: Tue Jun 12, 2007 10:47 am
Location: Havana, Cuba

Re: Won't post, beep or video! Need help!

Post by rascard2007 »

What graphics were U using before? onboard?

IF so, try changing the JPG1 to disable onboard VGA (short on pins 2 and 3) and see if U can get some video from the VGA Card

Also, try to boot with only CPUs with NO RAM, U must get the beeps from the buzzer indicating no memory present

put in only one stick of memory and see what happens, if U like U can test using the video onboard first, is succeed the put the VGA card, disable the onboard video JPG1 and try again

Good Look
"I have only come here seeking knowledge,
Things they would not teach me of in college"
-Wrapped Around Your Fingers-
-The Police-
User avatar
evasive
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master
Posts: 37613
Joined: Sun May 06, 2001 12:01 am
Location: Netherlands
Contact:

Re: Won't post, beep or video! Need help!

Post by evasive »

Sounds like the typical bad capacitor story: installing drivers makes the video card take full power from the system, the power supply already on its way out now failed completely. That or the video card has cr*pped out for the same reason.

Identifying bad capacitors:
http://www.badcaps.net
We hate rut, but we fear change.
********************************
System error, strike any user to continue...
Post Reply