The Mother Board

Motherboards.org forums. Free tech support, motherboard ID, and more.
It is currently Mon Nov 12, 2018 8:53 pm

All times are UTC - 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
PostPosted: Tue Sep 02, 2014 10:40 am 
Offline
Black Belt
Black Belt

Joined: Mon Feb 25, 2002 1:01 am
Posts: 918
Location: The Great State of Ohio
Howdy ... I have a computer that has win 7 ultimate 32 bit and something is wrong with the start up files. I tried using mini tool to repair the MBR but that didn't help.

If the install disk is not in the dvd player windows will go to the screen that states there is a problem due to new software or hardware which isn't the case and gives me the option of launching the repair option or starting windows normally ... if I try starting normally it gets as far as the logo, then reboots.

When I ask it to do a repair I get an error message stating "failed to save startup options" ... I have to put in the install disk and do the repair that way, then I can get into windows ... remove the install disk ... get the error screen when I reboot ... leave in the install disk ... it is able to get the startup files it needs and goes into windows.

The problem is getting those files to the hard drive and why isn't the install disk doing this during the repair?
PDT_Armataz_01_05

_________________
Main Rig_Intel i7 4770k@3.50
ECS H87H3-WM Ver1
16Gb DDR3 1600
Evga GTX 1050Ti GPU
WD100000 SATA 7200RPM
Seagate 1TB SATA 7200RPM
Corsair CX750M
Win7 Ultimate x64
Rig2_AMD FX8120
GIGABYTE GA-M68MT-S2 Mobo
4Gb DDR3 1600
ZOTAC GeForce GTX 550TI
Seagate 1TB SATA 7200RPM
WD100000 SATA 7200RPM
Rosewill M650
Win7 64


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Tue Sep 02, 2014 12:03 pm 
Offline
Black Belt
Black Belt

Joined: Mon Feb 25, 2002 1:01 am
Posts: 918
Location: The Great State of Ohio
I forgot to mention that I did test the hard drive, memory, and cpu ... all checked out good. I tried to go to the command prompt and ask it to fix the MBR but I got a messages stating ... "'bootrec' is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file". :roll:

_________________
Main Rig_Intel i7 4770k@3.50
ECS H87H3-WM Ver1
16Gb DDR3 1600
Evga GTX 1050Ti GPU
WD100000 SATA 7200RPM
Seagate 1TB SATA 7200RPM
Corsair CX750M
Win7 Ultimate x64
Rig2_AMD FX8120
GIGABYTE GA-M68MT-S2 Mobo
4Gb DDR3 1600
ZOTAC GeForce GTX 550TI
Seagate 1TB SATA 7200RPM
WD100000 SATA 7200RPM
Rosewill M650
Win7 64


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Tue Sep 02, 2014 2:26 pm 
Offline
Black Belt
Black Belt

Joined: Mon Feb 25, 2002 1:01 am
Posts: 918
Location: The Great State of Ohio
I found I was using the win7 64 bit install disk ... I used the 32 bit disk and tried to do a repair and got a message that it could not detect a problem with start up, but when I remove the disk and try to boot I get the windows error recovery screen. I copied the diagnosis report.

Startup Repair diagnosis and repair log
_________________________________

Last successful boot time: 9/2/2014 9:20:25 PM (GMT)
Number or repair attempts: 2

Session details
_____________

System Disk = \Device\Harddisk0
Windows directory = D:\Windows
AutoChk Run = 0
Number of root causes = 1

Test Performed:
_________________
Name: Check for updates
Result: Completed successfully. Error code = 0x0
Time taken = 0 ms

Test Performed:
_______________
Name: Disk metadata test
Result: Completed successfully. Error code = 0x0
Time taken = 47 ms

Test Performed:
_______________
Name: Target OS test
Result: Completed successfully. Error code = 0x0
Time taken = 109 ms

Test Performed:
_________
Name: Volume content check
Result: Completed successfully. Error code = 0x0
Time taken = 187 ms


Test Performed:
_______________
Name: Boot manager diagnosis
Result: Completed successfully. Error code = 0x0
Time taken = 110 ms

Test Performed:
_________
Name: System boot log diagnosis
Result: Completed successfully. Error code = 0x0
Time taken = 0 ms

Test Performed:
_________
Name: Internal state check
Result: Completed successfully. Error code = 0x0
Time taken = 47 ms

Test Performed:
_________
Name: Boot status test
Result: Completed successfully. Error code = 0x0
Time taken = 0 ms

Root cause found:
_________
Boot status indicates that the OS booted successfully.

___________
__________
Session details
______________

System Disk = \Device\Harddisk0
Windows directory = D:\Windows
AutoChk Run = 0
Number of root causes = 1

Test Performed:
_________
Name: Check for updates
Result: Completed successfully. Error code = 0x0
Time taken = 0 ms


Test Performed:
_________
Name: System disk test
Result: Completed successfully. = 0x0
Time taken = 0 ms


Test Performed:
_________
Name: Disk failure diagnosis
Result: Completed successfully. Error code = 0x0
Time taken = 63 ms


Test Performed:
_______________
Name: Disk metadata test
Result: Completed successfully. Error code = 0x0
Time taken = 31 ms


Test Performed:
_______________
Name: Target OS test
Result: Completed successfully. Error code = 0x0
Time taken = 94 ms

Test Performed:
_______________
Name: Volume content check
Result: Completed successfully. Error code = 0x0
Time taken = 202 ms


Test Performed:
_______________
Name: Boot manager diagnosis
Result: Completed successfully. Error code = 0x0
Time taken = 94 ms


Test Performed:
_______________
Name: Event log diagnosis
Result: Completed successfully. Error code = 0x0
Time taken = 187 ms


Test Performed:
_______________
Name: Internal state check
Result: Completed successfully. Error code = 0x0
Time taken = 16 ms


Test Performed:
_________
Name: Boot status test
Result: Completed successfully. Error code = 0x0
Time taken = 0 ms

Root cause found:
__________

Boot status indicates that the OS booted successfully.



_________________
Main Rig_Intel i7 4770k@3.50
ECS H87H3-WM Ver1
16Gb DDR3 1600
Evga GTX 1050Ti GPU
WD100000 SATA 7200RPM
Seagate 1TB SATA 7200RPM
Corsair CX750M
Win7 Ultimate x64
Rig2_AMD FX8120
GIGABYTE GA-M68MT-S2 Mobo
4Gb DDR3 1600
ZOTAC GeForce GTX 550TI
Seagate 1TB SATA 7200RPM
WD100000 SATA 7200RPM
Rosewill M650
Win7 64


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Tue Sep 02, 2014 3:21 pm 
Offline
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master

Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Posts: 20868
Location: 07438
Noted this clue.. "
Quote:
System Disk = \Device\Harddisk0
Windows directory = D:\Windows
".
Some more details about the setup. Is the primary OS on drive C:\ or elsewhere? Is there another hard drive as primary, or some other storage drive being designated as the C:\ drive?
What is the boot sequence for the system.. optical disk or hard disk first?

_________________
F@H.. to solve mankind's maladies.. in our lifetimes!


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Tue Sep 02, 2014 5:32 pm 
Offline
Black Belt
Black Belt

Joined: Mon Feb 25, 2002 1:01 am
Posts: 918
Location: The Great State of Ohio
It's a dual boot ... the C drive is 7 and the D drive is XP but I'm not seeing any options at boot up that will allow me to go into xp ... :roll:

_________________
Main Rig_Intel i7 4770k@3.50
ECS H87H3-WM Ver1
16Gb DDR3 1600
Evga GTX 1050Ti GPU
WD100000 SATA 7200RPM
Seagate 1TB SATA 7200RPM
Corsair CX750M
Win7 Ultimate x64
Rig2_AMD FX8120
GIGABYTE GA-M68MT-S2 Mobo
4Gb DDR3 1600
ZOTAC GeForce GTX 550TI
Seagate 1TB SATA 7200RPM
WD100000 SATA 7200RPM
Rosewill M650
Win7 64


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Wed Sep 03, 2014 7:13 am 
Offline
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master

Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Posts: 20868
Location: 07438
If a dual-boot, then Win XP should have been first installed.. and then Win 7. The reverse order will never work properly.
Win 7 should be on the primary or "C" drive. Both OS versions must be the same as to 32-bit or 64-bit, ideally. But you can run different versions.
If Win 7 was installed as a stand-alone (not seeing the Win XP install on the other drive), then it would not create the proper boot.ini file on the primary drive.. for choice of default OS start.
Perhaps this link may help.. http://answers.microsoft.com/en-us/wind ... 87ddda02a2

_________________
F@H.. to solve mankind's maladies.. in our lifetimes!


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Wed Sep 03, 2014 7:50 am 
Offline
Black Belt
Black Belt

Joined: Mon Feb 25, 2002 1:01 am
Posts: 918
Location: The Great State of Ohio
I did install XP first ... I don't know what happen where I don't get that option ... could it have something to so with 7 not having the start up files it needs? :?

_________________
Main Rig_Intel i7 4770k@3.50
ECS H87H3-WM Ver1
16Gb DDR3 1600
Evga GTX 1050Ti GPU
WD100000 SATA 7200RPM
Seagate 1TB SATA 7200RPM
Corsair CX750M
Win7 Ultimate x64
Rig2_AMD FX8120
GIGABYTE GA-M68MT-S2 Mobo
4Gb DDR3 1600
ZOTAC GeForce GTX 550TI
Seagate 1TB SATA 7200RPM
WD100000 SATA 7200RPM
Rosewill M650
Win7 64


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Wed Sep 03, 2014 3:06 pm 
Offline
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master

Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Posts: 20868
Location: 07438
What was the setup when you installed Win XP.. just that drive itself, or two drives in the system?

_________________
F@H.. to solve mankind's maladies.. in our lifetimes!


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Wed Sep 03, 2014 6:25 pm 
Offline
Black Belt
Black Belt

Joined: Mon Feb 25, 2002 1:01 am
Posts: 918
Location: The Great State of Ohio
XP and 7 are on the same drive ... I downloaded EasyBCD and was able to get XP back in the boot menu ... but the problem still remains ... without the win7 install disk in the DVD it will go to the windows error recovery screen ... if I leave the install disk in ... it will go to the dual boot menu ... go figure PDT_Armataz_01_05

_________________
Main Rig_Intel i7 4770k@3.50
ECS H87H3-WM Ver1
16Gb DDR3 1600
Evga GTX 1050Ti GPU
WD100000 SATA 7200RPM
Seagate 1TB SATA 7200RPM
Corsair CX750M
Win7 Ultimate x64
Rig2_AMD FX8120
GIGABYTE GA-M68MT-S2 Mobo
4Gb DDR3 1600
ZOTAC GeForce GTX 550TI
Seagate 1TB SATA 7200RPM
WD100000 SATA 7200RPM
Rosewill M650
Win7 64


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Thu Sep 04, 2014 5:51 am 
Offline
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master

Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Posts: 20868
Location: 07438
So both "C:\ " and "D:\" are on the same drive.
Is your boot order set for hard drive or optical drive first?
You cannot boot to a "D:\" drive partition if on the "C:\" drive.. only if a stand-alone.
Most likely, Win 7 did not reset the MBR for the dual boot during the install.
Boot to the Win 7 install disk, do the "Bootrec.exe" process. http://support.microsoft.com/kb/927392
Still not "all up" on Win 7 quirks. Possibly someone else may have an idea.

_________________
F@H.. to solve mankind's maladies.. in our lifetimes!


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC - 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: DotBot [Bot] and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group