24pin mobo, using 20pin PSU -- ok?

All hardware or software issues that do not have a specific forum go here.

Moderator: The Mod Squad

24pin mobo, using 20pin PSU -- ok?

Postby sensalim » Wed Sep 26, 2007 7:49 am

Hi, this is my motherboard:

http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6813131143
ASUS M2V-MX AM2

It has 24pin power pin

My PSU, 550 Watt, has only 20 pin, not 20+4pin and plus an extra 4pin for the CPU (right?)

Does it work? What's the consequence/possible damage in the future?

Thank you.

Edit #1:
After searching, it says that it is ok to just plug it in.
http://www.motherboards.org/articles/guides/1487_4.html

I just need a confirmation. Thanks.
sensalim
 

Postby Pette Broad » Thu Sep 27, 2007 8:41 am

Wrong forum, but yes, 20 pin PSU's usually work .

Pete
Image
Pette Broad
Black Belt 5th Degree
Black Belt 5th Degree
 
Posts: 5491
Joined: Tue Jul 10, 2001 12:01 am
Location: Flintshire, U.K

Postby Toby B. » Thu Sep 27, 2007 2:29 pm

moved.... 8)
Toby B.
Lead Mobo-fu Master
Lead Mobo-fu Master
 
Posts: 14277
Joined: Sun Dec 16, 2001 1:01 am
Location: Maine

Postby Pette Broad » Thu Sep 27, 2007 3:14 pm

It also works in reverse, many new cases come with a 24 pin PSU but you can use them on older 20 pin boards.

Pete
Image
Pette Broad
Black Belt 5th Degree
Black Belt 5th Degree
 
Posts: 5491
Joined: Tue Jul 10, 2001 12:01 am
Location: Flintshire, U.K

Postby Karlsweldt » Thu Sep 27, 2007 3:39 pm

The extra pins for the ATX power socket are there for a reason.. the 20-pin plug doesn't supply enough current for some mobos. Keep an eye on the plug and socket.. if you note any slight yellowing, then you will need a 24-pin type ATX plug with the PSU. There are adapters which mate to the 20-pin plug and fit the 24-pin socket. Better to have the right power feeding the mobo, rather than having something fail. Yes, a 20-pin plug will work a mobo with a 24-pin socket.. but only if the current demands are not exceeded.
Karlsweldt
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master
 
Posts: 20690
Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Location: 07438

Postby Pette Broad » Thu Sep 27, 2007 4:44 pm

Yes, I use a convertor on one of my machines but they can be difficult to come by. I always add an extra 50w on if I'm using a 20 pin on a 24pin board mainly because I bought a job lot of 500w 20 pin PSU's from a company that went bust. :) . I figure 450w should be ample for a basic machine with one HD, one DVD and a couple of other peripherals like a USB mouse and Keyboard. Hmm, there's a power calculator somewhere on the internet that you posted a link for at one time if my memory serves me correctly Karl. Do you still have it?

Pete
Image
Pette Broad
Black Belt 5th Degree
Black Belt 5th Degree
 
Posts: 5491
Joined: Tue Jul 10, 2001 12:01 am
Location: Flintshire, U.K

Postby Mr T » Thu Sep 27, 2007 9:54 pm

Yes it'll work fine... The only issue you generally have is when you add a beefy video card like an 8800GTS, or are running two video cards in SLi mode... Other than that there is rarely an issue - reason why - a lot of manufacturers are reducing the power consumption of components for the 'green' mob... This is esp the case in hard drives and CPU's....
I have been programming on computers since the ZX81.
I am an apprentice trained Electronics Engineer with qualifications to back it up.
I have been repairing computers since 1996.
Yet to some people I still know nothing...
Mr T
Enlightened Master
Enlightened Master
 
Posts: 17092
Joined: Fri Jun 14, 2002 1:03 am
Location: England

Postby MrCraigCraig » Fri Sep 28, 2007 12:36 pm

Pette Broad wrote: Hmm, there's a power calculator somewhere on the internet that you posted a link for at one time if my memory serves me correctly Karl. Do you still have it?

Pete


http://educations.newegg.com/tool/psucalc/index.html
I tried using a "Point of View Gun", but my aim was lousy. ;-)

ASUS K8N, AMD Sempron 3100+(1.8ghz), 1gb RAM, eVGA 5500FX 256mb AGP, two WD120gb SATA drives in RAID 0 (striping), 450w power supply.

Fold well, so that others may prosper.
MrCraigCraig
Black Belt
Black Belt
 
Posts: 887
Joined: Fri Jun 03, 2005 9:33 pm
Location: NH

Postby Daft Ada » Fri Sep 28, 2007 12:51 pm

MrCraigCraig wrote:
Pette Broad wrote: Hmm, there's a power calculator somewhere on the internet that you posted a link for at one time if my memory serves me correctly Karl. Do you still have it?

Pete


http://educations.newegg.com/tool/psucalc/index.html


WTF! That thing told me I needed 920W :o
Daft Ada
Black Belt 1st Degree
Black Belt 1st Degree
 
Posts: 1358
Joined: Sun Nov 12, 2006 11:03 am

Postby Karlsweldt » Fri Sep 28, 2007 3:55 pm

Yeah, some laughs with that 'power calculator' that NewEgg has.
I was told my Prescott 2.9 Ghz with a gig of DDR and 2 hdd _2 optical drives needed less than 400 watts! Sure!

I believe the "power calculator" that was wanted is called "Kill-A-Watt" from The Fuel Cell Store. It plugs into the line between the device and outlet, providing a direct readout of watts used, voltage, and long-term power use. There may be a 230 volt model available for those areas that do not have 120 volt service. Up to 15 amp capacity. Accurate to within .2%.
Karlsweldt
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master
 
Posts: 20690
Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Location: 07438

Next

Return to General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron