The Mother Board

Motherboards.org forums. Free tech support, motherboard ID, and more.
It is currently Fri Sep 21, 2018 12:26 pm

All times are UTC - 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sun Jul 23, 2006 2:50 pm 
Offline
Black Belt
Black Belt

Joined: Sun Dec 18, 2005 10:21 pm
Posts: 751
Location: Illinois
Hey all...

I have my system upgrades running stable and I am ready to start playing with overclocking. I have another thread running for overclocking the processor...This one is for overclocking my Video Card. Here is my current setup:

ECS L4VXA2 Mobo
2.8GHz/533/512K Pentium 4 Northwood
1GB DDR400 Memory (currently running at DDR266 speed)
ATI Radeon X800GTO 256MB AGP 8x Video Card
---400MHz Core Clock
---980MHz Memory Clock
---256-bit Memory Interface
---12 Pixel Pipelines (no, the extra 4 cannot be unlocked on this card)
Western Digital 80GB 7200rpm 8MB Hard Drive
Cooling:
---5x 80mm case fans
---1x 120mm case fan
---1x CPU fan
---1x Video Card fan
---1x Dual-Fan hard drive cooler

I have downloaded ATI Tool to assist with overclocking the card.

There have been mixed reviews on this particular card (it's the Powercolor variant) as to what the maximum overclock is for the core. Some people have received a card that can overclock to 420MHz Core and some have been able to hit 475MHz Core. Seems that not a lot can be done with the Memory Clock regardless, though.

My main goal with this is to get Elder Scrolls IV: Oblivion running well. It runs quite smooth on this setup as it is, but I still get the occasional stuttering in the Wilderness.

I have never used an ATI-based Video Card before. Nor have I used ATI Tool for this reason. Any help I can get is greatly appreciated!

Thanks,
Jason

_________________
My Heatware: http://www.heatware.com/eval.php?id=48800

System 1: 3.4GHz AMD Phenom II X4, 8GB DDR3-1600 RAM, 1x500GB HDD & 1x1TB HDD, Palit GTS 250 1GB
System 2: 3.0GHz Core 2 Duo, 2GB DDR2-800 RAM, 120GB HDD, BFG 7800GTX 256MB
System 3: Dual-533MHz PowerMac G4 Digital Audio, 1.5GB RAM, 120GB HDD


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Mon Jul 24, 2006 3:34 am 
Offline
Black Belt
Black Belt

Joined: Sun Dec 18, 2005 10:21 pm
Posts: 751
Location: Illinois
Ok...

I decided to do a little tinkering since I wasn't getting any responses here. This is what I did and what I found:

1) I am running stable at 419.75MHz Core Clock--My video shut down and I had to hard reboot to get it back at 435MHz, so I figured this was a safe setting until I get some help.

2) The Memory Clock doesn't seem to like adjustments--When I attempted to make any changes at all, I lost video and had to hard reboot. I'm running stock until I get some help here.

Looking forward to hearing anyone's thoughts.

Thanks,
Jason

_________________
My Heatware: http://www.heatware.com/eval.php?id=48800

System 1: 3.4GHz AMD Phenom II X4, 8GB DDR3-1600 RAM, 1x500GB HDD & 1x1TB HDD, Palit GTS 250 1GB
System 2: 3.0GHz Core 2 Duo, 2GB DDR2-800 RAM, 120GB HDD, BFG 7800GTX 256MB
System 3: Dual-533MHz PowerMac G4 Digital Audio, 1.5GB RAM, 120GB HDD


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Fri Jul 28, 2006 9:02 am 
Offline
Initiate
Initiate

Joined: Tue Jul 25, 2006 7:16 pm
Posts: 64
i had the same problems with 9800pro. not the same card, but close. i could increase the core speed a fair amount, but with the memory anything more than 2MHz would cause trouble. not sure why. i'm also not very good at this stuff.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject:
PostPosted: Fri Jul 28, 2006 12:33 pm 
Offline
Black Belt
Black Belt

Joined: Sun Dec 18, 2005 10:21 pm
Posts: 751
Location: Illinois
Hi, eatshawn...

Yes, it seems to be true for just about all ATI card. They seem to have the memory preset to the maximum speed that it will handle right out of the box. It doesn't seem to be a big issue, though. With the settings where they are at, Oblivion seems to be running fairly smoothly. I've only had a hiccup or two since the increase to 419.75MHz Core.
I'm also overclocking my processor slowly (that's in another thread), so that's probably helping as well.

Thanks,
Jason

_________________
My Heatware: http://www.heatware.com/eval.php?id=48800

System 1: 3.4GHz AMD Phenom II X4, 8GB DDR3-1600 RAM, 1x500GB HDD & 1x1TB HDD, Palit GTS 250 1GB
System 2: 3.0GHz Core 2 Duo, 2GB DDR2-800 RAM, 120GB HDD, BFG 7800GTX 256MB
System 3: Dual-533MHz PowerMac G4 Digital Audio, 1.5GB RAM, 120GB HDD


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC - 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group