New build was working now isn't.

Get your PC tech problems solved here. Quick response time.

Moderator: The Mod Squad

Re: New build was working now isn't.

Postby Karlsweldt » Wed Dec 14, 2016 6:31 am

If memory slot pairs have different colors, each color is for a specific channel or bank. You cannot use the paired slots with different colors, as this will not balance the same memory amount into each bank assignment. Use the same color slot in each pair of slots first. Black slots would be secondary module pair installation, red, blue or other would be first. The user manual details this.
Older single-channel memory designs allowed having modules in the same pairs of slots. Newer multi-channel designs need specific module arrangement.

Yes, the design could have both banks of memory in one pair of slots.. but then the circuit traces may be excessively complicated. Many motherboard designs have up to five layers of circuit traces now.
F@H.. to solve mankind's maladies.. in our lifetimes!
Karlsweldt
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master
 
Posts: 20765
Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Location: 07438

Re: New build was working now isn't.

Postby evasive » Sun Jan 29, 2017 6:13 am

Check page 15:
http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/Man ... 0Pro4S.pdf

either A1+B1 or A2+B2 or all 4 slots. I have no idea why it was working before with sticks in A1+A2.
We hate rut, but we fear change.
********************************
System error, strike any user to continue...
evasive
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master
 
Posts: 37436
Joined: Sun May 06, 2001 12:01 am
Location: Netherlands

Previous

Return to Tech Support

Who is online

Users browsing this forum: Exabot [Bot] and 2 guests