The Mother Board

Motherboards.org forums. Free tech support, motherboard ID, and more.
It is currently Mon Sep 24, 2018 5:35 pm

All times are UTC - 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 101 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Next
Author Message
 Post subject: Re: Windows 10
PostPosted: Wed Apr 08, 2015 4:30 pm 
Offline
Black Belt 1st Degree
Black Belt 1st Degree

Joined: Fri Dec 29, 2000 1:01 am
Posts: 1911
Location: Reading the forums, where else?
Tablet/laptop. Dell Inspiron 11-3147. But, I'll take your challenge and try it on my REALLY old desktop I recently upgraded from XP to 7. May or may not work, ya never know...

*Edit*
Looks like my Athlon 64 X2 3800+ is not compatible, so can't install Win 10. :(

_________________
I have a photographic memory, only problem is, I ran out of film.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Windows 10
PostPosted: Thu Apr 09, 2015 6:12 am 
Offline
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master

Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Posts: 20862
Location: 07438
Quote:
Looks like my Athlon 64 X2 3800+ is not compatible, so can't install Win 10.

Call it "planned obsolescence" or "out with the old". The default will be 64-bit OS versions vs. 32-bit.
A major amount of old computers and such will be delegated to the scrap pile!
My systems too. Expensive 'upgrade' ahead just to be part of the action.

_________________
F@H.. to solve mankind's maladies.. in our lifetimes!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Windows 10
PostPosted: Thu Apr 09, 2015 7:23 am 
Offline
Black Belt 1st Degree
Black Belt 1st Degree

Joined: Fri Dec 29, 2000 1:01 am
Posts: 1911
Location: Reading the forums, where else?
Well, was a thought. Don't use it anymore, so may just pull the drives, and dump it. Just bought a new video card (AGP) to run 7.

_________________
I have a photographic memory, only problem is, I ran out of film.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Windows 10
PostPosted: Thu Apr 09, 2015 3:37 pm 
Offline
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master

Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Posts: 20862
Location: 07438
There is some scuttlebutt that there may be a final Win 10 version in 32-bit. But I would not bet on it.
Reportedly, the 'field test' minimal requirements for Win 10 are the same as for Win 8.
Some old 64bit CPU’s without PAE, NX, and SSE2 may not be compatible to the trial install of Win 10.
But Vista still is supported, so too Win 7 and 8.
Windows life cycle limits: http://windows.microsoft.com/en-us/windows/lifecycle

_________________
F@H.. to solve mankind's maladies.. in our lifetimes!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Windows 10
PostPosted: Thu Apr 09, 2015 6:21 pm 
Offline
Black Belt 1st Degree
Black Belt 1st Degree

Joined: Fri Dec 29, 2000 1:01 am
Posts: 1911
Location: Reading the forums, where else?
Karlsweldt wrote:
Some old 64bit CPU’s without PAE, NX, and SSE2 may not be compatible to the trial install of Win 10.

Therein lies my problem. CPU has PAE and SSE2 but not NX.

_________________
I have a photographic memory, only problem is, I ran out of film.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Windows 10
PostPosted: Fri Apr 10, 2015 2:41 am 
Offline
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master

Joined: Sun May 06, 2001 12:01 am
Posts: 37463
Location: Netherlands
You could wait for just over a day and go here again:
http://elementary.io/

Granted, it is not windows. But it will do nicely for almost everything you did with Windows...

_________________
We hate rut, but we fear change.
********************************
System error, strike any user to continue...


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Windows 10
PostPosted: Fri Apr 10, 2015 6:40 am 
Offline
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master

Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Posts: 20862
Location: 07438
One may think there is a sort of secretive "cold war" with no acceptance of a CPU that does not have the NX (non-executable bit) feature for newer OS versions.
But there are many AMD processors that do have the NX feature.
A list of AMD processor types: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AM ... processors
I did note that the Athlon 64 X2 3800+ is listed as supporting NX. Do a deep check in the BIOS pages, there may be a control line to enable that feature?

_________________
F@H.. to solve mankind's maladies.. in our lifetimes!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Windows 10
PostPosted: Fri Apr 10, 2015 6:58 am 
Offline
Black Belt 1st Degree
Black Belt 1st Degree

Joined: Fri Dec 29, 2000 1:01 am
Posts: 1911
Location: Reading the forums, where else?
Karl, I did go through the BIOS, I'll look again, and do a web search for my A8V mobo.

*Edit*
Went back to my Newegg order history, and the CPU does not support NX. Not surprising for a 10 year old system. I'll run it until Win 7 support ends, then scrap it. Already moved the "My Documents" folder to my laptop.

_________________
I have a photographic memory, only problem is, I ran out of film.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Windows 10
PostPosted: Fri Apr 10, 2015 4:25 pm 
Offline
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master

Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Posts: 20862
Location: 07438
Did some 'browsing', found nothing conclusive that your A8V can support those PAE, NX, and SSE2 features all together.
If interested:
Asus A8V manual: http://dlsvr01.asus.com/pub/ASUS/mb/soc ... deluxe.pdf
Win 8 support info: http://www.asus.com/support/Article/605/
A8V and Athlon 64? http://hardforum.com/printthread.php?t=1856378
BIOS update? http://support.asus.com/download.aspx?S ... luxe&os=17
(A8V Deluxe Beta BIOS version 1018.002 2007.08.29 update)

_________________
F@H.. to solve mankind's maladies.. in our lifetimes!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Windows 10
PostPosted: Sat Apr 11, 2015 5:02 pm 
Offline
Black Belt 1st Degree
Black Belt 1st Degree

Joined: Fri Dec 29, 2000 1:01 am
Posts: 1911
Location: Reading the forums, where else?
Ran "Coreinfo" and CPU DOES support PAE, NX, and SSE2. Motherboard is A8V, not the "Deluxe" I posted earlier (oops :oops: ). Time to look for BIOS update....

_________________
I have a photographic memory, only problem is, I ran out of film.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 101 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Next

All times are UTC - 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group