The Mother Board

Motherboards.org forums. Free tech support, motherboard ID, and more.
It is currently Mon Dec 17, 2018 5:08 am

All times are UTC - 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
 Post subject: Zalman GT1000
PostPosted: Wed Nov 29, 2017 1:10 pm 
Offline
Initiate
Initiate

Joined: Fri Sep 05, 2003 2:34 pm
Posts: 26
Location: UK
As mentioned in a previous post, I'd like to make use of this case, but it's old so I'm having trouble checking compatibility.
I've bought an i5-6500, and EVGA GTX-1050 Ti, and will probably get a Corsair VS 650w PSU.
I'm hoping to use the GT1000 and a Zalman (CNPS7000C I think) I already have.
It's for my OH to play Arma III. I suspect FPS won't be great, but he'll likely not be playing on crowded servers/maps... (please be kind..)

Please can you suggest decent motherboard (Asus Z170 of of some sort maybe?) and RAM (something like this perhaps?). I'll probably buy used.Was hoping to keep it under £400 but spent over £300 already (allowing for PSU). Worried I've messed up, but if it's not good enough for Arma, we can still use it.

Thank you.

_________________
Asus M4A78T-E
Phenom II x3 720
R7 200 series
16GB RAM (Crucial 4x4)
Antec Earthwatts 500W


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zalman GT1000
PostPosted: Thu Nov 30, 2017 6:45 am 
Offline
Black Belt 2nd Degree
Black Belt 2nd Degree

Joined: Mon Aug 09, 2004 7:33 pm
Posts: 2744
Location: Milwaukee - Wisconsin
Can't comment about motherboards, but based on the benchmarks and videos I've seen of Arma3 being played on much lower GPUs...I really don't think you're going to have problems with it running. The CPU hits it's base requirements easily, and the GPU is approximately 3-4 models above many of the gameplay footage vids I've seen(think 600 or 700 series geforces) where they are getting 75+ FPS.

Make sure you don't skimp on the amount of RAM you get - try for 8gb if possible. I've used gskill a lot in the past and had good results.

-Roach

_________________
Lian Li Lancool First Knight Series PC-K59W
Intel Core i7-960 Bloomfield 3.2GHz
EVGA X58 FTW3 132-GT-E768-TR
EVGA GeForce GTX 1070 FTW GAMING ACX 3.0
G.SKILL Ripjaws Series 12GB (3 x 4GB)
Crucial M4 128gb SATAIII SSD x2
Crucial M4 256gb SATAIII SSD
OCZ Saber 1000 960GB Enterprise SSD
Corsair Professional Series HX850 PSU
Dell UltraSharp U2713HM 27" w/drop ceiling mount
Logitech G930 7.1 Headset
DBPOWER RGB LED Keyboard
Logitech G402 Hyperion Fury


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zalman GT1000
PostPosted: Fri Dec 01, 2017 12:45 am 
Offline
Initiate
Initiate

Joined: Fri Sep 05, 2003 2:34 pm
Posts: 26
Location: UK
Thanks Roach, that's very reassuring :)
Trying to find RAM now that isn't too high voltage for the CPU... proving to be a bit tricky :s

_________________
Asus M4A78T-E
Phenom II x3 720
R7 200 series
16GB RAM (Crucial 4x4)
Antec Earthwatts 500W


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zalman GT1000
PostPosted: Fri Dec 01, 2017 9:02 am 
Offline
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master

Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Posts: 20868
Location: 07438
With the memory controller on the CPU die, lower voltage is mandated. Typically about 1.1 volts to 1.7 volts range.
If memory requires a higher base voltage, it can falter with paging.
Best to use the QVL (Qualified Vendor List) at the mobo manufacturer's Web site for recommended modules.
Corsair, G. Skill, Micron, OCZ, Muskin, Kingston and others are top-rated. But beware of any memory with a 'value' grade, as it may not have good stability above its rated speed.

_________________
F@H.. to solve mankind's maladies.. in our lifetimes!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zalman GT1000
PostPosted: Sat Dec 09, 2017 9:23 am 
Offline
Initiate
Initiate

Joined: Fri Sep 05, 2003 2:34 pm
Posts: 26
Location: UK
Thanks Karlsweldt. I saw your post a while back but have had a bit of a nightmare with mobo/RAM combo... :oops:

When I went for a DDR4 board, both the boards and RAM sticks I could find were too pricey for my budget, even used: or else just about every board I saw was 'micro', even when I'd specified ATX...

When I went for a DDR3 board, the problem of 'too high voltage' RAM kept cropping up. I was about to get some Corsair Vengeance DDR3L, but still couldn't get a mobo to pair it with lol.

So, I decided that I should really try and go for DDR4, or increasing RAM later could be a pain, plus DDR4 should be cheaper when that time comes..
Ergo, I got some cheapo green Crucial RAM, and will be getting an Asus Z170-P to stick it in. It's a tad bit smaller than the board that's in that case at present, but should be fine hopefully.. Your comments about value RAM concerned me Karlsweldt, but I believe I've negated the voltage issue by going for DDR4...?

I can't really afford an SSD right now I don't think.. so will probably re-purpose one we have lying around. Likewise Windows. Probably 7 if I can't get the Win10 key from a melted laptop. I'm anticipating problems with the old fan I want to use, but just going to wait till I have all the components then cross any hurdles as I come to them.. Yeah I know, haphazard or what.. :/

_________________
Asus M4A78T-E
Phenom II x3 720
R7 200 series
16GB RAM (Crucial 4x4)
Antec Earthwatts 500W


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zalman GT1000
PostPosted: Sun Dec 10, 2017 8:46 am 
Offline
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master

Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Posts: 20868
Location: 07438
To clarify that notation about 'value' grade memory, the chips are the same ones from the same batch of chips that are higher rated in speed and voltage for desired CAS, RAS, and other timings. There may be one chip that is either under-rated or over-rated a bit. The best quality chips go for premium production, while the lesser quality chips are for that 'value' grade production rather than being scrapped.

_________________
F@H.. to solve mankind's maladies.. in our lifetimes!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Zalman GT1000
PostPosted: Sun Dec 24, 2017 2:10 am 
Offline
Initiate
Initiate

Joined: Fri Sep 05, 2003 2:34 pm
Posts: 26
Location: UK
Finally all done! :)

Asus - Z170-P ATX LGA1151 Motherboard
Intel - Core i5-6500 3.2GHz Quad-Core Processor
ARCTIC - Alpine 11 GT CPU Cooler
EVGA - GeForce GTX 1050 Ti 4GB SC GAMING
Corsair - VS 650W ATX PSU
Crucial - 8GB (1 x 8GB) DDR4-2400
WD - Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM
SAMSUNG SyncMaster 2243BW 22" TFT-LCD
Windows 10 Home

I was a little worried when there were 3 'spare' standoffs in my case, but research revealed this wasn't unusual with some slimmer boards (just be careful plugging in the main power connector! Or plug things in before installing the board :roll: )
It wouldn't fire up at first, then I imagined a nightmare trying to figure out which part was not right, but the strange noise from the DVD Rom told me that it was probably that. The other drives I had lying around were IDE, so the next hurdle was figuring out how to get an OS onto it.. Bought a stick and downloaded Win10.

Half the parts were used (mobo, CPU, GPU, monitor), so it came in at a touch over £500. Re-purposed GT1000 case, wireless card, speakers, gaming mouse & keyboard. I've ordered a little extension cable as the ones on the front fans won't reach the board, and I'll probably get a new DVD drive and perhaps some kind of USB hub/card reader-type thing to replace the 2 duff drives I'm going to stick in there for now, just for aesthetic purposes. I stupidly thought I'd use an old monitor but didn't think of the VGA/DVI issues until very late in the day :oops: Managed to get one locally cheap (£40), and they offered me a couple more for free! but I gave them £20. It's a bit bigger than mine and may have some other display-related benefits I'm not yet really aware of (digital, higher res, something like that..) so I'll get a little upgrade too, as will one of the boys.

Anyway, thanks ever so much for your help guys. Some of the RAM info. went a bit over my head, but I guess the gist is 'you get what you pay for' (which isn't always the case but hey-ho) I'm going to think of it this way: I might have got a stick of RAM that could've been twice as much had it had nice little jackets on it. Okay, you can stop laughing now! :D

Happy Christmas!

:)

_________________
Asus M4A78T-E
Phenom II x3 720
R7 200 series
16GB RAM (Crucial 4x4)
Antec Earthwatts 500W


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC - 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group