Asus M5A97 LE R2.0 won't run memory as dual channel, etc

All hardware or software issues that do not have a specific forum go here.

Moderator: The Mod Squad

Re: Asus M5A97 LE R2.0 won't run memory as dual channel, etc

Postby Karlsweldt » Fri Nov 03, 2017 6:40 am

Re post by Arydigital: For any memory setup, all modules should be identical as to amount and timings. Yes, you can have different memory size modules, but for dual-channel or triple-channel setups, each bank must have the same amount.
The easiest way to self-test is to install one module in the first-detected slot, boot into the BIOS setup, and check timings.
Ensure your modules are compatible to the motherboard model by checking the QVL listings at manufacturer's Web site.
F@H.. to solve mankind's maladies.. in our lifetimes!
Karlsweldt
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master
 
Posts: 20690
Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Location: 07438

Re: Asus M5A97 LE R2.0 won't run memory as dual channel, etc

Postby Karlsweldt » Tue Nov 07, 2017 8:23 am

Re last posting by Arydigital:
URL link to other site deleted.
Links to unsavory sites or foul language are not allowed on the Forum pages.
F@H.. to solve mankind's maladies.. in our lifetimes!
Karlsweldt
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master
 
Posts: 20690
Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Location: 07438

Re: Asus M5A97 LE R2.0 won't run memory as dual channel, etc

Postby Violet » Thu Nov 23, 2017 4:30 pm

BasherB wrote:Asus M5A97 LE R2.0 won't run memory as dual channel:
New components to upgrade desktop PC:
ASUS M5A97 LE R2.0 970 Socket AM3+ 8 Channel Audio ATX Motherboard
Two x Corsair 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz XMS3 Memory Kit - CL9 - each pair installed as per mobo manual's instructions
AMD FX-6300 3.5GHz Socket AM3+ 14MB Cache[/list][/list]

Installed Win 7 Pro 64-bit

Mobo BIOS shows 4 slots filled but only reads as 8Gb total

Windows shows 16Gb (but unable to use 8Gb)

CPUID software installed on PC reports each channel filled but each is running as single channel

Any ideas of how I get mobo to report 16Gb and for it to run as dual channel please?



I've attempted every one of the arrangements in this string so I figure mine must be broken despite the fact that it looks fine.
Violet
Pilgrim
Pilgrim
 
Posts: 1
Joined: Thu Nov 23, 2017 4:27 pm

Re: Asus M5A97 LE R2.0 won't run memory as dual channel, etc

Postby Karlsweldt » Fri Nov 24, 2017 7:15 am

Re posting by Violet: Again, a reminder to start your own thread on the subject.. not ride someone else's.
May be best to do an OS install with just one module in first-detected slot, then after the OS is fully installed, add the rest of the memory. Ensure it is compatible to the motherboard design, from the manufacturer's QVL listings.
And also check the BIOS pages to ensure the dual-channel memory feature is enabled. Preferred to use the SPD factor (Serial Presence Detect) setting for auto-set of timings. If not appropriate, a message may appear on the first video screen when booting up.
F@H.. to solve mankind's maladies.. in our lifetimes!
Karlsweldt
Mobo-fu Master
Mobo-fu Master
 
Posts: 20690
Joined: Wed Nov 12, 2003 11:57 am
Location: 07438

Previous

Return to General

Who is online

Users browsing this forum: Exabot [Bot] and 1 guest

cron